App om naasten te steunen
9816
page-template-default,page,page-id-9816,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

App om naasten te steunen

Praktijkcase 3

 

Samen met naasten, zorgverleners en onderzoekers werkten we voor het ALS Centrum aan de ontwikkeling van een app voor naasten van mensen met ALS.

Klik voor video (ca. 2 min)

Partners, familieleden en vrienden van ALS-patiënten gaan gedurende het ziekteproces steeds meer zorgen. Regelmatig raken ze overbelast. Doel van de app ‘ALS Naasten tips & info’ is om naasten van mensen met ALS te steunen. Uniek aan deze app is dat het informatie ‘van naasten voor naasten’  is; mensen die hetzelfde hebben meegemaakt delen via videoboodschappen hun kennis en ervaring.

 

Meerwaarde eHealth

Met deze app krijgen naasten van mensen met ALS op een makkelijke manier toegang tot kennis en ervaring van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zo wordt dus actief gebruik gemaakt van de kracht van het leren van ervaringen van anderen.

De app biedt ook de mogelijkheid voor zelfmonitoring. In de app kan de naaste met behulp van een score dagelijks bijhouden hoe het met hem of haar gaat. Als de naaste regelmatig invult hoe het gaat, krijgt deze inzicht in het verloop van zijn gemoedstoestand en wat daar invloed op heeft. Dit geeft meer gevoel van regie over de situatie.

 

Onze bijdrage

Mia Willems vanuit ecare4you en Carin Schroder als onderzoeker in het UMC Utrecht initieerden de ontwikkeling en begeleidden de realisatie van deze app. Dat deden ze door:

  • Een goed idee te vertalen in een praktisch product. Ze gingen na wat beschikbaar is aan wetenschappelijke kennis en combineerden dit met de verhalen, ervaringen en wensen van naasten en zorgverleners. Door creatief te zijn en goed te luisteren creëren ze zo een app met een wetenschappelijk basis die ook nog praktisch bruikbaar is.
  • Onderzoekers, maatschappelijk werkers en naasten intensief te betrekken. Deze gaven in verschillende sessies input, droegen bij aan de ontwikkeling en testen de app uit.
  • De projectmanagement taken op zich te nemen. De aanvraag voor de financiering te schrijven, een app bouwer, vormgever en filmmaker te betrekken en de ontwikkeling van de app te begeleiden.
  • Mee te denken over een opzet die duurzaam is, zodat de app kan blijven bestaan, ook als de projectsubsidie stopt.

 

Het resultaat

De app ALS naasten tips & info is verkrijgbaar in de Apple App store en de Google Play store.

 

Meer weten?

Wil je weten hoe eHealth jou kan helpen, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.