Gewoon doen en nu is er een bedrijf!
10152
post-template-default,single,single-post,postid-10152,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Gewoon doen en nu is er een bedrijf!

Eind vorig jaar aan de keukentafel besloten wij samen als zelfstandig ondernemers aan de slag te gaan en in maart 2018 richtten we de coöperatie Ecare4you op. We zijn nog maar kort samen op pad, maar leerden al veel. Drie waardevolle lessen, willen we in dit blog graag delen.

 

Toen we begonnen met plannen maken voor ons eigen bedrijf wisten we vooral goed wat we niet wilden: We wilden niet meer werken als ‘geïnstitutionaliseerde loonslaven’. Onze energie gingen we niet meer gebruiken om ons aan te passen aan het keurslijf van een organisatie. In ons eigen bedrijf zouden we alleen nog maar projecten doen waar we volledig achter konden staan.

Inmiddels zijn we een jaar verder. Recent gelanceerden we Mijn Leven 2.0 een digitale service met films waarbij mensen die leven met een lichamelijke beperking een inspiratie zijn voor anderen. We zijn supertrots op de films met de prachtige verhalen van Zeistenaren met een beperking. Ook de tips die deze Zeistenaren geven voor een goed leven 2.0 zijn zeer waardevol. En wat zo leuk is: De verhalen en tips zijn bedoeld voor mensen met een fysieke beperking, maar wij leerden zelf ook belangrijke lessen voor ons eigen bedrijf; voor ons ‘werkend leven 2.0’.

Graag delen we met jullie drie waardevolle lessen die we leerden:

 

Les 1: Ga op pad, ze komen niet naar je toe

In een film zegt Peter die vier jaar geleden een beroerte heeft gehad heel treffend wat in zijn ogen het belangrijkste is voor een goed leven: “Je moet niet blijven hangen in wat niet kan, maar kijken naar wat wel kan. Ga wat doen. Bewegen, bewegen, bewegen.”
Aan de keukentafel wisten we vooral wat we niet wilden, hadden slechts een vaag idee wat dan wel, Na lange wandelingen waarin we droomden over de toekomst, moesten we gewoon aan de slag. Zo zijn we een website gaan maken en hebben onszelf ‘gedwongen’ om een aantal diensten te formuleren. Daarmee werd ecare4you concreter en konden we in gesprek gaan met anderen, ook met mogelijke opdrachtgevers. Er kwam iets in beweging en uiteindelijk leverde dit ons onze eerste opdracht op.

 

Les 2: Doe wat je echt leuk vindt

Ali heeft postpoliosyndroom en geeft in een van de films aan hoe belangrijk het in haar ogen is om die dingen te doen die je hart je ingeeft. Ook vertelt ze dat de enige manier om erachter te komen wat je leuk vindt, is: “gewoon maar gaan doen. Een tip van die en een tip van die en dan kom je er wel.”
En dat gold ook voor ons. Toevallig las Carin eind vorig jaar in een lokale krant een oproep van de gemeente Zeist. Ze zochten een goed idee om de weerbaarheid van Zeistenaren te versterken. Wij reageerden en wonnen het startkapitaal van 25.000 euro en zo realiseerden we Mijn Leven 2.0.
Mijn Leven 2.0 opende een hele nieuwe wereld voor ons -de wereld van de gemeente- en zette ons aan het denken. Oorspronkelijk dachten we dat we vooral in opdracht van anderen projecten gingen doen. Dat vinden we leuk, maar nu merken we dat we het liefste onze eigen ideeën willen realiseren omdat we zo echt innovaties met meerwaarde voor patienten kunnen doen.

 

Les 3: Probeer dingen uit, misschien kan je het

Adri laat in een van de films zien hoe hij een stekker monteert. Niet een voor de hand liggende klus voor iemand die zeer slechtziend is. In de film zegt Adri: ‘Ik kan heel makkelijk zeggen. Ik zie niet, dus ik kan dit niet. Maar zo werkt het niet voor mij. Ik ga het gewoon proberen.”
Recent hadden wij een soortgelijke ervaring met het aanmaken van een facebook pagina. Geen verstand van, maar het is gelukt. De eerste berichten zijn geplaatst en de eerste likes zijn binnen. Dat geeft voldoening. Als zelfstandig ondernemer komt er vanalles op ons af dat buiten onze comfortzone ligt, dat we spannend vinden en waar we over twijfelen. Van het gebruik van social media, de boekhouding tot netwerken. Sommige dingen lukken, andere niet en dan gaat het dus fout. Het is een echte zoektocht. Maar zoals Adri zegt: “Als het niet lukt kan je altijd nog iemand vragen.”

 

Wil je ook inspiratie? Ga naar https://www.mijnleventweepuntnul.nl/videos/ en meld je aan voor de films of volg ons op facebook of instagram !

 

Mia Willems en Carin Schröder

 
Klik hier om meer blogs te lezen.