Leuk is ook nuttig
10649
post-template-default,single,single-post,postid-10649,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Leuk is ook nuttig

Bepaal de leukfactor! Deze tip geeft Carin, mijn compagnon en psycholoog aan haar cliënten die moeten leven met een ziekte of beperking. Ze adviseert daarmee om juist ook leuke dingen te doen, want leuk draagt bij aan een prettig leven. Deze tip zet mij aan het denken over mijn eigen leven: Hoe goed ben ik eigenlijk in het prioriteit geven aan de leukfactor?

 

Ik heb migraine en dat wil zeggen dat ik best veel tijd ziek in de bed doorbreng. In die tijd blijft er vanalles liggen. Letterlijk: het huis wordt rommelig en de was stapelt zich op. Ook het werk stagneert: mailtjes worden niet beantwoord en taken blijven liggen. Uiteraard ga ik ook geen leuke dingen doen, dus ik bel bijvoorbeeld een eetafspraak af.

Na een dag of 2 zakt de ergste hoofdpijn meestal en wordt het malaise gevoel minder. Het eerste dat ik dan ga doen, is een wasje of een makkelijk taakje van mijn to-do lijst. Iets nuttigs dus. Dat vind ik prettig. Ik vind het fijn dat dat lukt, dat ik wat verloren tijd inhaal en de boel weer wat beter onder controle en op orde krijg, maar eerlijk gezegd ben ik vaak ook uitgeput. Toch zal ik dan nooit de tijd nemen om te ontspannen of iets doen dat ik alleen maar leuk vind. Immers ik heb net 2 dagen in bed gelegen. Dat voelt als tijdverspilling.

Als ik Carin vraag wat zij hiervan vindt, zegt ze: “Het is niet gek dat je je beter voelt als je iets nuttigs doet, maar vergeet niet, leuk is ook nuttig. Geen tijdverspilling of flauwekul. Twee dagen in bed liggen eist mentale tol. Met positieve energie kan je weer bijtanken, een buffertje opbouwen. Eigenlijk is investeren in ‘leuk’ en ‘fijn’ als je iets mankeert nog belangrijker dan wanneer je fit en gezond bent.”

Ik neem haar advies ter harte en wil hier beter op gaan letten.

De afgelopen dagen kreeg ik die kans. Het was weer zover en ik lag met migraine in bed en op de bank. Gisterochtend voelde ik me wat beter en besluit, in plaats van iets nuttigs te doen, een rondje te gaan fietsen. Lekker de wind in mijn haren. Dat vind ik heerlijk! Tijdens het fietsen belt een vriendin en ik vertel haar tevreden dat ik een therapeutisch rondje fiets in de hoop zo snel mogelijk weer productief te zijn. Haar reactie: Je kan toch ook gewoon een rondje fietsen omdat het leuk is? Ik grinnik en voel me betrapt. Heb ik er toch weer iets nuttigs van willen maken!

 

Mia Willems

 

PS  De tip ‘bepaal de leukfactor’ is onderdeel van onze online mini-coaching ‘stap in je leven 2.0’. De coaching waarmee we mensen met een ziekte of een beperking willen ondersteunen bij creeren van een (nog) prettiger leven. Benieuwd? Bekijk de coaching.

 

 

Klik hier om meer blogs te lezen.