Innoveren: zonder wrijving geen glans?
10413
post-template-default,single,single-post,postid-10413,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Innoveren: zonder wrijving geen glans?

Recent vertelde een directeur van een zorginstelling ons over een innovatieproject. Enthousiast waren ze  begonnen, maar na een vliegende start was er weerstand van medewerkers gekomen. “We hadden deze mensen eerder moeten betrekken bij de ontwikkeling”, was zijn conclusie, ” dan hadden we meer draagvlak gehad.” Daar zijn wij het niet mee eens. Draagvlak creëren is belangrijk, maar iets anders dan het uitdenken van een innovatief werkproces of product. In dit blog delen we drie tips hoe je succesvol kan innoveren én medewerkers kan betrekken.

 

De “mensen met weerstand” aan de ontwikkeltafel uitnodigen klinkt logisch, maar is ons inziens niet effectief. Het innovatieproces wordt stroperig en boet in aan creativiteit en tempo. Het is een opmaat voor een Poolse Landdag met gegarandeerd energieverlies voor de innovatieve en enthousiaste medewerkers die in dit proces juist zo hard nodig zijn. Maar, hoe moet het dan wel?

 

Tip 1. Ontwerp een prototype met enthousiastelingen
Ontwikkel met een kleine groep enthousiastelingen een eenvoudig prototype van het product of proces en probeer dit vervolgens uit in de vorm van een pilot. Accepteer bij voorbaat dat, dat wat je ontwikkelt na een paar maanden op de schop gaat. Uiteindelijk blijkt namelijk in de praktijk pas wat echt werkt.
Wat wij vaak zien is dat bij het ontwikkelen van een nieuw proces of product de opdrachtgever wil dat het meteen 100% goed is. Begrijpelijk, want er wordt geld en tijd geïnvesteerd, maar direct een schot in de roos is helaas niet realistisch. Door te starten met een eenvoudig prototype zet je een eerste zichtbare stap én creëer je de mogelijkheid om een 2.0 of zelfs een 3.0 versie te maken!

 

Tip 2. Zorg dat het prototype simpel, maar werkend is
Bij het ontwikkelen van een nieuw proces of product ga je -logischerwijs- nadenken over wat er allemaal kan verbeteren aan de huidige situatie. Een valkuil, want voor je het weet moet alles op de schop en weet je niet meer waar te beginnen. Daarom is ons advies: start klein en ontwikkel een simpele, maar werkende versie van het product of proces. Je weet op voorhand dat het niet (volledig) zal voldoen, maar het is goed genoeg om uit te proberen, te leren en verbeteringen te formuleren. Een groot voordeel is dat dit goedkoper is, je eerder resultaat hebt, je snel kan bijsturen en verder kunt met verbeteren.

 

Tip 3. Laat mensen (met weerstand) meedenken over het verbeteren van het prototype
Een groot voordeel van het ontwikkelen van een prototype is dat je iets hebt dat mensen kunnen zien, proberen en over meedenken. Het is vaak lastig om mee te denken over een idee dat er nog niet is en dat terwijl mensen prima commentaar kunnen geven op een prototype. Het testen van een prototype is dus een mooie manier om anderen te betrekken en zo draagvlak te creëren. Het is ook een manier om juist die mensen te betrekken die niet zo enthousiast zijn, hun bezwaren te horen en daarmee de innovatie te verbeteren, zonder dat het ontwikkelproces lam wordt gelegd. Leg iedereen wel goed uit dat het gaat om een prototype en dat dit dus nog niet zal voldoen aan al hun wensen. Je wilt juist leren en verbeteren en daar heb je hun voor nodig!

 

Gaat bovenstaande weerstand volledig voorkomen? Nee, helaas, ook als je de tips volgt, gaat er in de praktijk weerstand komen. Maar, dat is niet erg, want zonder wrijving geen glans.

 

Meer weten over wat wij voor je kunnen doen bij het opzetten en uitvoeren van je volgende innovatieproject? Bekijk onze diensten of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag mee!

Geïnteresseerd in dit onderwerp en meer lezen? De blog van Hendrik Kniberg inspireerde ons: 

Klik hier om meer blogs van ons te lezen.